X

EUROPEES TUINENNETWERK – EGHN

Adolf-Vorwerk-Park

Bij de Toelleturm (Toelle-toren), op de helling ten zuidoosten van Wuppertal, ligt dit landschapspark van een kleine zes hectare aan de rand van een historische villawijk en nabij de Barmer Anlagen. Het park waarvoor de familie Vorwerk rond 1907 de basis legde, heeft een interessante topografie die prachtige uitzichten biedt over het dal van de Murmelbach in het zuiden. Er is een hoogteverschil van zo’n 60 meter tot de ruimtelijk aangelegde entree van de tuin, een helling met een rotstuin met een verval van meer dan 20 meter en een waterlandschap in het dal van de Murmelbach. Het hoogtepunt van de tuin zijn de grote rododendrons die in de vroege zomer prachtig in bloei staan.

In 1927 werd er een liber amoricum gemaakt ter ere van Adolf Vorwerk, de oprichter van het bedrijf. In dit boek werd het landschapspark beschreven als “natuurpark van zeldzame elegantie en schoonheid”. En dat gaat nog altijd op: steeds weer zijn bezoekers aangenaam verrast door de ligging, de veelzijdigheid en de in het voorjaar prachtig bloeiende rododendrons.

In 1895 liet Adolf Vorwerk ten zuiden van de Toelleturm een zomerhuis voor zijn gezin bouwen. Nadat zijn ongehuwde dochter Emma hier ging wonen (Adolf-Vorwerk-Straße 23), kreeg het huis de naam “Villa Emma”. De tuin bij de villa, die tot 1959 bewoond was en daarna werd gesloopt, werd in een pittoreske stijl aangelegd en met allerlei verschillende loof- en naaldbomen aangeplant. Enkele jaren later kocht Adolf Vorwerk een voormalige steengroeve aan waaruit het bouwmateriaal voor de lokale villawijk met de naam “Am Toelleturm” afkomstig was. Door deze aankoop had Adolf Vorwerk een oppervlakte van zo’n 30 hectare in totaal tot zijn beschikking en kon hij de tuin bij de villa uitbreiden.

Volgens de ontwerpideeën van Adolf Vorwerk, die in 1925 overleed, werden de voormalige steengroeve en het aangrenzende gebied omgevormd tot een park, dat we nu kennen als het “Vorwerk-Park”. De grote hoogteverschillen in het terrein, de rotspartijen, de loop van de beek en het cultuurlandschap (bos, weiden, grasland) maken deel uit van het ontwerp van het park.

Vanuit het Barmer Wald en de Barmer Anlagen is het Vorwerk-Park via een loofgang te bereiken. Het jaartal 1895 op de trap geeft aan wanneer deze loofgang, die aan alle kanten open is, werd aangelegd. Dit gebeurde nog voordat begonnen werd met het afgraven van de steengroeve. Met het ontwerp van de loofgang wilde Adolf Vorwerk een overgang creëren van zijn tuin naar de bosomgeving van het Barmer Wald.

Het park is verspreid over drie verschillende hoogten. De royale entree met uitgestrekte gazons, een boomgaard, oude bomen en rododendrons en de gerestaureerde loofgang kijkt uit over het lagergelegen dal van de Murmelbach. De 20 meter hoge rotswand van de voormalige steengroeve vormt het middelpunt van het park. Uitkijkpunten aan de zijkanten bieden bezoekers de mogelijkheid in alle rust te genieten van het weidse uitzicht over het Bergische Land, waaraan dit park op organische wijze lijkt te zijn ontsproten. Aan de voet van de rotswand ligt een prachtig rododendronlandschap, een vijver met waterlelies en een beek die zuidwaarts stroomt. Het derde niveau wordt gedomineerd door het waterlandschap in het dal van de Murmelbach met vijvers, een waterval en een historische grot.

De bijzondere rododendrons zijn deels afkomstig van de bekende kweker Georg Arends uit Wuppertal.

Na de Tweede Wereldoorlog liet Wilhelm Vorwerk, de zoon van Adolf Vorwerk, het park restaureren. Hierbij werd de oorlogsschade hersteld en werden er verschillende aanpassingen doorgevoerd. Het rododendron-dal ten zuiden van de rotstuin en de vijver met het eiland zijn hieraan te danken. Deze en andere aanpassingen die de familie Vorwerk als eigenaren na de Tweede Wereldoorlog liet aanbrengen, waren geheel in lijn met het werk van Adolf Vorwerk. Met name de grote collectie rododendrons is nog altijd bepalend voor de uitstraling van het park.

De geschiedenis van het park is nauw verbonden met het ontstaan van de villawijk “Am Toelleturm”. Begin twintigste eeuw werden er aan de oostzijde van de Adolf-Vorwerk-Straße nieuwe villa’s gebouwd naar de ontwerpen van architect Carl Kuebart. Doordat de percelen waarop gebouwd werd vrij hoog lagen, ontstond er een aantrekkelijk uitzicht vanuit de villa’s op het Barmer Wald en het Vorwerk-Park en op het dal van de Murmelbach.

Vanuit het Vorwerk-Park en het dal van de Murmelbach heeft men weer een mooi gearrangeerd uitzicht op de bomen in en rond de historische villatuinen en, deels, op de hoger gelegen villa’s. De tuinen van de villa’s staan gedeeltelijk via paden met elkaar in verbinding en hebben eigen ingangen naar het Vorwerk-Park, zodat de bewoners van de villa’s ook gebruik konden maken van dit particuliere park. Daarmee is er sprake van een ruimtelijke, ontwerp- en functionele relatie tussen deze villa’s met hun tuinen, die het behouden waard zijn, en het Vorwerk-Park.

Het Vorwerk-Park is in 2000 voor het grote publiek geopend. Een stichting met een eigen tuinman onderhoudt het park nu en ontwikkelt het verder.

Adolf Vorwerk Park

Adolf-Vorwerk-Straße 23
42287 Wuppertal

www.vorwerk-park.de

Eigenaar: Stichting Adolf Vorwerk Park

Toegangsprijzen: Gratis toegang

Openingstijden: Het park is geopend gedurende

Rondleidingen: Onregelmatig, publicatie op de website en in de regionale media.

Toeristische informatie:
– Restaurant: Dichtbij het park
– WC: Tegenover de Toelle Toren, Eisenlohrstraße
– Parkeren: Adolf-Vorwerk-Straße

Meer informatie over het park:
– Toegankelijkheid zonder drempels: De gedeeltelijk steile paden zijn moeilijk toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Het bovenste deel van het park is drempelvrij.
– Honden: honden moeten aangelijnd zijn.
– Fietsen: Om topografische redenen is het park niet geschikt om te fietsen. Dit soort gebruik is niet gewenst.

Google Maps

Mit dem Laden der Karte akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Google.
Mehr erfahren

Karte laden